İŞ HUKUKU AVUKATI - TAZMİNAT DAVASI AVUKATI


İŞ HUKUKU AVUKATI- İŞÇİ ALACAKLARI AVUKATI-İŞÇİ TAZMİNATLARI


Günümüzde iş hukuku, sözleşmenin taraflarını fesih bildiriminden faydalanmada eşit gören düşünceyi terk etmeye başlamış, bu düşüncenin yerini işçinin belli çerçevede korunması almıştır. İş akdi feshedilen işçi işini kaybettiğinde, ekonomik darlığa düşeceğinden evini geçindirmek ve ailesine bakmakta zorlanacaktır. İşveren ise aynı durumda sadece yeni, nitelikli işçi bulma güçlüğü çekecektir. Bundan dolayı ilk olarak işçinin fesih karşısında korunması gerekmektedir.


İş sözleşmesi ölüm, tarafların anlaşması, belirli sürenin dolması ve fesih yoluyla sona erdirilir. Fesih yoluyla sona ermede feshin haklı, haksız, geçerli ve geçersiz olması iş hukuku davaları açısından büyük önem taşımaktadır. Gerçekleşen feshin sebeplerine göre işçinin alacağı tazminatlar kıdem ve ihbar tazminatı başta olmak üzere; fazla çalışma ücreti, ücret alacağı, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacağı, yıllık izin, hafta tatili ücreti, prim alacağı, toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan alacaklar, asgari geçim indirimi ve benzeri alacaklardır. Alkan & Karakurt Hukuk Bürosu İş Hukuku Avukatları olarak işçi vekilliğinin yanı sıra işveren vekilliği ve iş hukuku alanında şirket danışmanlığı da yapmaktayız. Ayrıca kurucu Avukatlarımızdan Barış Karakurt’un “ İş Sözleşmesinin Fesih Hakkının Sınırlandırılması” adlı akademik çalışması 2020 yılının Ekim ayında Seçkin Yayınevi tarafından kitap olarak basılarak yayımlanmıştır.


İşe İade Davalarında İş Hukuku Avukatı


İşçi, iş güvencesi şartlarını taşıyorsa isteği doğrultusunda işe iade davası da açılabilir. İşe iade davası, işverenin işçiyi geçerli bir nedene dayanmadan iş sözleşmesini feshettikten sonra, işçinin işe geri dönmek için başvurduğu yoldur. İşe iade davası işçiye iş güvencesi imkanı veren ve boşta kaldığı süredeki maddi zararlarını tazmin etmesini amaçlayan dava türüdür. İşçi, işe iade davası açabilmesi için öncelikle dava şartı olan arabulucuya başvuru şartını yerine getirmelidir. 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’ndan önce ihtiyari olarak başvurulan arabuluculuk müessesesi, kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte dava şartı olarak hukukumuza girmiştir. İş sözleşmesi sona erdirilen işçi, haklı bir sebep olmadan iş sözleşmesi sona erdirildiği iddiasıyla işe iade davası açmak istediğinde, iş sözleşmesinin feshedildiği kendisine tebliğ edildiği tarihten başlayarak bir ay içerisinde dava şartı olan arabulucu yoluna başvuru yapmalıdır. Arabuluculuk aşamasında anlaşma sağlanamazsa, tecrübeli iş hukuku avukatlarımız ile iş davası açılabilir.


İşçilik Alacaklarında İş Hukuku Avukatı İşçinin iş sözleşmesinin türüne ve fesih nedenine göre dava şartı olan arabulucuya başvuru şartı yerine getirildikten sonra tecrübeli iş hukuku avukatlarımız aracılığıyla talep edilebilecek başlıca işçi alacakları ise;


1. Kıdem Tazminatı


İşçinin, iş sözleşmesinin 4857 sayılı İş Kanunu’nda sayılan nedenlerden biriyle son bulması halinde alabileceği tazminattır. Bunun için; 4857 sayılı İş Kanunu’na tabi işçi olmak, En az bir yıl çalışmış olmak, İş sözleşmesinin iş kanununda belirtilen nedenlerden birisi ile sonlandırılması gerekir.

2. İhbar Tazminatı

4857 Sayılı İş Kanunu’nun 17. maddesi uyarınca, iş sözleşmesi feshedilmeden önce karşı tarafa yazılı olarak bildirim gereklidir. Bildirim süresi; 6 aya kadar süren çalışmalarda 2 hafta, 6 aydan 1,5 yıla kadar süren çalışmalarda 4 hafta, 1,5 yıldan 3 yıla kadar süren çalışmalarda 6 hafta, 3 yıldan uzun süren çalışmalarda 8 haftadır. İş sözleşmesinin; işçi tarafından feshedilmesi haliyle işveren tarafından işçinin deneme süresi içinde veya haklı nedenlerle feshi halinde, ihbar tazminatı ödenmeyecektir. Bunların dışında ise


• Fazla çalışma ücreti alacağı
• Ücret alacağı
• Bakiye Ücret Alacağı
• Ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacağı
• Yıllık izin ücreti alacağı
• Hafta tatili ücreti alacağı
• Prim alacağı
• Sendikal Tazminat
• Toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan alacaklar
• Asgari geçim indirimi
• İşe iade davasından kaynaklı işe başlatmama tazminatı
• İşe iade davasından kaynaklı boşta geçen süre ücreti ve benzeri gibi işçi alacaklarının
talebi söz konusu olduğunda Tecrübeli İş Hukuku Avukatlarımız ile iletişime geçebilirsiniz


İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku ile İlgili tecrübeli iş hukuku avukatlarımızın baktığı davalar ise;


• Hizmet Tespiti Davaları
• Sigorta Tahsisi Davaları
• SGK Prim Alacağına İlişkin Davalar
• İş Kazası ve Meslek Hastalığına İlişkin Davalar
Ayrıntılı bilgi, danışmanlık için internet sitemizde bulunan telefon numaralarından tecrübeli iş hukuku avukatlarımıza ulaşarak randevu alabilirsiniz.

Sorularınızı Hemen Cevaplayalım

İLETİŞİM
Çerez Örnek